preskoči na sadržaj

Osnovna škola Donji Kraljevec

Login
Erasmus +

  

Kalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica
Posjet Etnografskom muzeju

11.2.2016. učenice  6. i 8. razreda koje sudjeluju u grupi Erasmus + posjetile su Muzej grada Čakovca, zajedno u pratnji njihovih koordinatora projekta ( Ljerka Toplek i Marta Novak Bratović).

 

Muzej je podijeljen na četiri godišnja doba, a između njih nalazi se tematska soba.

Uvodni dio muzeja

 

Proljeće

Uskrs

Na Veliku subotu žene su ukrašavale jaja. Te su se pisanice zajedno s ostalom hranom (šunka, kruh, hren, kolač, perec…) nosile u crkvu na posvećenje.

 

Fašnjek (Fašnik)

Najčešće je bio ispunjen slamom i obučen u staru odjeću,a u predjelu glave nosio strašnu masku.

Tradicionalni događaj temeljio se na spaljivanje Fašnika u znak novog boljeg početka u godini koja slijedi.

 

Ftičeki se ženiju

Vjerovalo se da se na Valentinovo ptice počinju „ženiti” što je još jedan od znakova dolazećeg proljeća.

 

Djeca

Djeca su blagoslovu kući, sreća i veselje, ali i briga i obaveza. Zbog visoke smrtnosti, djete je trebalo što prije krstiti te se nije smjelo pogledati novorođenčetu u oči pa su majke svoju djecu prekrivale preko glave.

Krevetići, hodalice i ostala pomagala bila su izrađena od drva te su činile sastavni dio djetetovog života na selu.

Djeca su nosila istu odjeću kao i odrasli samo manjeg formata.

U školu su nosila jednu pločicu koja im je služila kao današnja bilježnica, tu su vodili svoje bilješke, no morali su puno više pamtiti jer kada više nisu imali mjesta na pločici sve što su dotad napisali morali bi izbrisati. Najčešće su računali pomoću abakusa.

 

Ljeto

Proštenje

Vezana uz sveca zaštitnika pojedinog mjesta, provlaće se kroz cijelu godinu. Sela su pripremala sjenice okićene zelenilom, a trg oko crkve bio je ispunjen štandovima koji su sadržavali medene proizvode, licitarska srca, kojekima te hladnim gvircom i medicom.

 

Svadba

Kada ugleda zaručnika, mladenka se penje na ljestve, koliko se prečaka stigne popeti do njegova ulaska u kuću, toliko godina neće tj. ne mora imati djece.

 

Kada je mlada napuštala svoju rodnu kuću sa sobom je u ovakvim kovčezima nosila sve svoje stvari, jer nakon što bi otišla više se nije smjela vratiti u tu kuću.

 

Jesen

Alati za obradu zemlje

 

Zemlja se većinom obrađivala ručno pomoću srpova, grablja, motika i drugih alata.

Stroj pomoću kojeg se gnječilo grožđe u jesen iz kojeg se istaložio mošt (grožđani sok) nakon čega nastaje vino- alkoholno piće specifične arome i okusa.

 

Smrt

Prikazana je soba u kojoj se tri dana bdjelo nad mrtvim tijelom.Također nam je objašnjeno da su se pokrivala sva zrcala u kući kako se duša ne bi vratila i mučila. Sva se soba morala „isprazniti“ bez ukrasa da sve podsjeća na žalost.

 

Zima

Po zimi se većina poslova obavljala unutra zato što je vani bilo hladno. Jedan od najvažnijih zimskih poslova bio je predenje, pripreme niti za tkanje na tkalačkom stanu. Većinu materijala pripremale su žene ljeti prerađivajući stabljike lana i konoplje dok su muškarci po zimi tkali.

 

Saznale smo da Međimurje ima puno nematerijalne kulturne baštine kojom bismo se trebali ponositi. Mi smo iz ovog posjeta mnogo toga naučile te smatramo da bi mlade generacije trebalo više informirati o ljepotama i bogatstvu folklorne kulture jer samim time dobivamo dojam od kud potječemo tj. od kud vučemo svoje korijene.

preskoči na navigaciju