preskoči na sadržaj

Osnovna škola Donji Kraljevec

Login
Erasmus +

  

Kalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica
Kod etnografkinje

U sklopu Erasmus+ projekta ,zadatak nam je bio upoznati etnografa. Odlučili smo posjetiti gospođu Mariju Šavoru. Prije nekoliko godina pomogla našoj školi prikazati žive jaslice na temu “Isus rođen u Međimurju”.

Marija Šavora poznata je kao najveća kolekcionarka narodnih nošnja u našem kraju. Ima svoju izložbu, a i nastupa na Različitim festivalima međimurskih popevki.

Dana 26.1.2016. posjetili smo gđu.Šavoru u njezinu toplu domu. Dočekala nas je s velikim osmijehom. Pokazala nam je prostoriju u kojoj drži nošnje koje skuplja već petnaest godina. Njezina zbirka je uistinu impresivna i sastoji se od obuće,odjeće i drugih dodataka nošnjama.

Gospođa Šavora upoznala nas je s nekim zanimljivim običajima.

Evo nekoliko primjera:

Jeste li znali da pletenice označavaju da je djevojka slobodna, a punđa da je udana. Večer uoči svadbe žene i djevojke okupljale su se u mladinoj kući da naprave svadbenu jabuku. Što je obitelj bila bogatija, to je jabuka bila raskošnija

Jutro nakon vjenčanja djevojka u Crkvu dolazi s počipkanom košuljom. Veliku ulogu na svadbi imao je i nosač pijetla. Naše bake nosile su detalje napravljene od konjske dlake. Nakon udaje djevojka se zajedno s mirazom seli u muževu kuću. Glava kuće su muževi roditelji. Sapun se kod kuće izrađivao od pepela.

Najbolji dio bio je kada nas je oblačila u nošnje, svaku od nas za neku drugu priliku.Čak ni tri sata nisu bila dovoljna da sve razgledamo i isprobamo, zato ćemo se zasigurno vratiti ponovo. Gopođa Marija Šavora kao etnograf ima ključnu ulogu u našem projektu te će nam sigurnu,a već i je, puno pomoći.

Članice grupe: Valentina Blažeka, Melisa Ciglarić,Ema Kovačić, Maria Žokalj, Maria Magdalena Goričanec, Magda Horvat, Nika Šupljika

Voditeljice: Ljerka Toplek i Marta Novak-Bratović

Slike: Magda Horvat

 

 

preskoči na navigaciju