preskoči na sadržaj

Osnovna škola Donji Kraljevec

Login
Erasmus +

  

Kalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica
Intervju s etno glazbenikom

 

INTERVJU

MEĐIMURAC SA SVJETSKIH POZORNICA

         Dana, 14. 6. 2016., utorak, „Međimurac sa svjetskih pozornica“ je posjetio našu školu. Točnije, učenice članice Erasmus+ grupe su održale intervju s poznatom folklornom ličnosti. Postavile smo mu različita pitanja kao što su: Što vas je potaknulo na bavljenje glazbom? Jeste li pjevali u osnovnoj školi? Jeste li imali svoj bend u osnovnoj ili srednjoj školi? Koji je vaš najdraži pjevač? Te još mnoga druga pitanja. A zašto smo baš njega odabrali? E, pa iz razloga što on već do sada ima 11 albuma od kojih 9 je s etno tematikom te su pohranjeni u Hrvatskoj sveučilišnoj knjižnici.

                Rođen je u malom, prigradskom naselju- Čehovcu pokraj grada Preloga, kao najmlađe, deveto dijete u svojoj obitelji. Od malena je pokazivao strast prema glazbi posebice prema izvorno- etno međimurskoj glazbi. U svojih 35 godina karijere kao Mirko Švenda, 25 godina kao, pod mnogo poznatijim imenom, "Žiga" mnogo je postigao. Nastupao je na važnim domaćim pozornicama, pa čak i u hramu hrvatske glazbe- dvorani Vatroslava Lisinskog u kojoj je bio prvi solist koji je izvodio izvorno- etno međimursku glazbu te uspio napuniti dvoranu. 1.9.2014. godine je na Balkan Soleni festu nastupio na Trgu kralja Aleksandra u Skopju uz pratnju turske filharmonije te je time postao prvi etno izvođač kojeg je pratila turska filharmonija. Svoj uspjeh uvelike duguje svojim bendovima- "Žiga i bandisti" i "Cimbal bend". Sa oba benda donio je veliku revoluciju stvorivši od etno glazbe nešto novo, nikad viđeno. „Žiga i bandisti“ su osnovani pred čak 10 godine, a naziv „bandisti“ su dobili po tome što je bandist stara međimurska riječ za ljude koji sviraju trubu. U „Žigi i bandistima“  se nalaze: Žiga, 7 svirača na trubama (7 bandista) te bubnjar. Najpoznatija izvedba u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog je „Oči sokolove“. Drugi bend, osnovan prije 5 godina,  „Cimbal bend“, je nešto manje poznatiji no to ne znači da je manje vrijedan. Poznate izvedbe koje je Žiga izveo u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog sa svojim „Cimbal bendom“ su „Deca, moja deca“ i „Na Ivanje, v Gorčeni proščenje“ koje je izveo na čak 2 cimbala što do tada nitko, nikada nije uspio.

                Što vas je potaknulo na bavljenje glazbom?

Pa, općenita ljubav prema izvorno- etno međimurskoj glazbi, te želja da ljudi spoznaju koliko je ta glazba zapravo kvalitetna. To što mi imamo u našem malom Međimurju nema nigdje drugdje u svijetu, a za mene je ta glazba "über alles".

                Jeste li pjevali i u osnovnoj školi?

Pjevam još od osnovne, uvijek sam bio solist u razredu. To su se uglavnom pjevale partizanske pjesme, a kasnije su i učiteljice primijetile da imam lijep lirski glas- tenor.

                Jeste li imali svoj bend u osnovnoj ili srednjoj školi?

Prvi bend osnovao sam u 8. razredu, s 14 godina. Svi smo mi bili dečki iz Čehovca, a dali smo si ime "Amor" što znači ljubav jer na stalku klavijature je pisalo "Amor".

                Pišete li i skladate li pjesme sami ili u suradnji s drugim glazbenicima?

Pišem sam, ali i surađujem i s drugim glazbenicima. U suradnji s Adamom Končićem (Zagorac) i Vidom Balogom (Podravcom) nastala je pjesma "Kajkavci". Koja govori o spajanju kajkavskih krajeva, o jeziku, o različitim pogledima na život Kajkavca te o međusobnom poštovanju koje bi među nama trebalo postojati.

                Koji je vaš omiljeni pjevač?

Glas koji je velik u mojim očima jest glas mog uzora, talijanskog tenora Andreje Bocellia.  U Hrvata najviše cijenim lijep glas pjevača Jacquesa Houdeka.

                Kako to da je vaše umjetničko ime "Žiga"?

Ime "Žiga" odabrao sam iz ljubavi prema majci, na neki način to je majčino nasljedstvo jer je to bio djedov poznati nadimak. Danas mogu reći da je i Mirko Švenda i "Žiga" priznato ime.

                Koja vam je najdraža pjesma te koju ste najviše puta izveli na pozornici?

Ne mogu se odlučiti koja mi je najdraža pjesma, to bi bilo baš kao da majku pitate koje joj je najdraže dijete. Kad bih se baš morao odlučiti istaknuo bih pjesmu "Mama". To je ujedno i pjesma koju sam i najviše puta izveo iz razloga što ju publika traži kao završnu pjesmu, a prve je stihove napisao na parkiralištu u Berlinu na kutiji od cigareta jer nije imao drugi pribor za pisanje.

 Svi dijelovi Hrvatske slave svoju kulturu. Tako bi trebalo i Međimurje. Upravo tu poruku šalje "Žiga" koji je jedan od velikih, ako ne i najveći promotor međimurske kulture u svijetu. On dokazuje da Međimurje ima mnogo toga za pokazati te se istinski ponosi svojom kulturom. Takav primjer trebali bi pratiti svi Međimurci. S pravom možemo reći da je "Žiga" legenda međimurske glazbe.

ZANIMLJIVOSTI O ŽIGI

 • 14.6.2016. održan intervju s poznatim etnoglazbenikom Međimurja, Mirkom Švendom-Žigom
 • Rođen u Čehovcu.
 • Bavi se izvorno etno međimurskom glazbom.
 • Izdao 11 abuma, od kojih je 9 njih etno tematike.
 • Koristi 2 načina izvođenja pjesama:  - cimbal (osnovan prije 5 godina) -  https://www.youtube.com/watch?v=2x-SBADU1YA                                                                               - bandisti(osnovan prije 10 godina) - https://www.youtube.com/watch?v=UdV0fKzfXTE                                                                                       
 • U osnovnoj školi pjevao solo izvedbe, te najčešće partizanske pjesme.
 • Sa 14 godina osnovao bend - AMOR.
 • Osim svojih pjesama, izvodi i tuđe pjesme i surađuje sa brojnim glazbenicima.
 • KAJKAVCI - pjesma koju je sam napisao te uglazbio; njome ističe poštivanje kajkavskog jezika u Međimurju, Zagorju i Podravini; zajedno s njim, pjesmu su snimili Vid Balog i Adam Končić - https://www.youtube.com/watch?v=Kl3i7vKbJjI
 • Ljubav prema glazbi stekao je od svoje pokojne majke „Žigove Mare” od koje je naslijedio umjetničko ime Žiga.
 • 25 godina poznat pod nazivom Žiga.
 • „Obiteljski album”- posljednji album kojeg je izdao.
 •  Omiljena pjesma mu je „Mama”.
 • Uzori: Andrea Bocelli-talijanski pjevač, Jacques Houdek-hrvatski pjevač.
preskoči na navigaciju