preskoči na sadržaj

Osnovna škola Donji Kraljevec

Login
Erasmus +

  

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Ruksak (pun) kulture u našoj školi
Autor: Ana Dovečer, 20. 11. 2017.

U petak, 10.11.2017. godine u našoj školi održana je radionica Kao prvo – zagonetno drvo, programa Ruksak (pun) kulture, programskog područja Vizualna umjetnost. Radionici je prisustvovalo 26 učenika 1. i 2. razreda te 5 učiteljica. Voditelj radionice bio je gospodin Matija Bobek. 

Radionica se sastojala od tri dijela istraživalice, radnog i galerijskog dijela. Nakon predstavljanja voditelja i njegovog rada, učenici su pogledali film Kao prvo – zagonetno drvo koji je bio uvod u istraživalicu.  Učenici su trebali zamisliti da se igračke izrađuju od elemenata iz prirode. Voditelj je učenicima na zanimljiv način predstavio kako u prirodi pronalazi, sakuplja i odabire drvene elemente od kojih se mogu izraditi igračke, ali i na kakve sve gotove oblike nailazi, koji minimalnom obradom postaju već nešto, pričajući im pritom zanimljive priče o različitim vrstama drveća, neobičnim simbiozama životinja i drveća, bojama drveća koje je pronašao u prirodi.  Fotografije


U radnom dijelu učenici su imali prilike sami obrađivati drvo, brusiti, bušiti,  piliti, kombinirati, lijepiti i povezivati elemente te zaštiti iste lanenim uljem. Također, koristeći set za konstruiranje izradili su jedinstvene skulpture ili igračke i to u grupi ili pojedinačno. U galerijskom dijelu učenici su imali prilike promatrati i doživjeti izložene autorove skulpture.     

Dojmovi učenika i učiteljica su iznimno pozitivni. Poučnom, zanimljivom, kreativnom i spontanom interakcijom s učenicima voditelj je pobudio interes i maštu, želju i volju za istraživanjem i stvaranjem, potičući vještine i sposobnosti s kojima se učenici rjeđe susreću,  razvijajući pritom ekološku svijest i osjećaj za estetiku. 

Naša škola ove godine sudjeluje u programu Ruksak (pun) kulture. Ruksak (pun) kulture program je koji omogućava usvajanje i približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima koji žive u sredinama s ograničenom dostupnosti kulturnim i umjetničkim sadržajima. Program zajednički provode Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kao dopunski program potpore kurikulu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Predviđeno je tijekom godine organiziranje do 100 događanja u Republici Hrvatskoj na kojima će se prezentirati jedan od (najviše) 40 kulturno-umjetničkih programa pripremljenih za potrebe programa. Programske djelatnosti su: kazališna umjetnost, filmska umjetnost, glazbena umjetnost, plesna umjetnost, likovna umjetnost, književnost, baština, programi studenata umjetničkih akademija. Provoditelji programa su profesionalni umjetnici i studenti umjetničkih akademija uz mentorstvo profesora.

Ivana Kramar, knjižničarka

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju